5 nejlevnějších aut světa, dvě seženete i v Česku

Info.cz

Doby, kdy cena určovala prodeje automobilů, už je dávno pryč. Sestavit žebříček nejlevnějších aut světa je nadmíru těžký úkol, protože některé minivozy se v uplynulých letech přestaly vyrábět. Jen v Česku bylo ještě před pár lety více než 20 aut s cenou pod 200.000 korun, dnes jich je sedm a postupně ubývají. 

Tata Nano (76.000 korun)

Vůz indické automobilky Tata drží titul nejlevnějšího auta na světě už od roku 2008. Ještě před pár lety se automobil, k jehož řízení potřebujete i odvahu, dal pořídit za zhruba 76.000 korun. A za to v Česku nekoupíte ani dobrý skůtr. Když model Nano absolvoval crashtesty v Evropě, automobilka tvrdila, že získal čtyři hvězdičky. Ve skutečnosti ovšem nezískal žádnou, protože nesplnil ani základní požadavky nutné pro cvičný náraz do zdi. Za pozornost stojí, že Tata nevyrábí jen model Nano, ale je majitelem automobilek Jaguar a Land Rover.

Chery QQ (119.000 korun)

Vůz čínské automobilky Chery je na trhu již od roku 2003 a od té doby prošel několikrát faceliftem. Sama automobilka tento vůz nazývá „legendou“, jeho prodeje ovšem postupem času padají. Design vozu byl na začátku 21. století předmětem soudního sporu. Na první pohled je totiž zřejmé, že Číňané okopírovali design vozu Daewoo Matiz. QQ získalo dvě hvězdičky z pěti v crashtestech.

 Maruti Suzuki 800 (125.000 korun)

Tak toto je vůz, který naučil Indii jezdit autem. Absolutní legenda, která se v zemi vyráběla takřka 30 let. Pokud byste si chtěli nový vůz dovézt, tak máte trochu smůlu. Automobilka Maruti jej nedávno přestala vyrábět, protože některá indická města zavedla emisní limity, které stroj s motorem vhodným spíše do motorky neplní. Takže už zbývají jen poslední skladové zásoby, ale my jsme jej do seznamu zahrnout prostě museli. Mezi levnými auty je toto skutečně legenda, podobně jako Tata Nano.

Dacia Logan (169.900 korun)

Pro tento vůz už se nemusíte až do Asie. Logan je vůbec nejlevnějším autem na českém trhu a v celosvětovém srovnání patří určitě do první desítky. Za tuto cenu dostanete sedan, do nějž nacpete celou rodinu. Ale víc od tohoto vozu nečekejte. Proti asijským minivozům je však na míle daleko, nejen technologicky, ale i pokud jde o užitkovou hodnotu.

Dacia Sandero (179.900 korun)

Sandero se od modelu Logan zase tolik neliší, snad jen designem. Spolu s Loganem se Sandero drží mezi třicítkou nejprodávanějších aut v Česku. Za pozornost stojí, že Dacia má levnou i volitelnou výbavu. S klimatizací, centrálním zamykáním, elektrickým stahováním okýnek či mlhovkami se pořád vejdete pod 200.000 korun. 

sinfin.digital