Dopravní revoluce. V Ústí chtějí pustit do ulic auta bez řidiče

Info.cz

luš

Ústí nad Labem chce vyzkoušet samořiditelná auta v běžném provozu v ulicích. Už příští týden mají zastupitelé města jednat se zástupci automobilek. Podle serveru iHNED.cz by se tak Ústí stalo prvním městem v Česku, které něco podobného udělalo.

„V Česku by šlo o ojedinělý a pilotní projekt. Inspiraci a zkušenosti už nyní můžeme brát ze Švýcarska, kde ve městě Sion testují dva minibusy,“ popsala serveru primátorka města Věra Nechybová (ANO).

Projekt má podporu kraje i ministra dopravy. „Projekt v Ústí podporujeme. Je důležité, abychom náš potenciál využili a nezaspali vývoj v této oblasti. Proto podporujeme rozvoj inteligentní dopravní infrastruktury a testování autonomních vozidel,“ řekl serveru k záměru kraje ministr dopravy Daniel Ťok (ANO).

Server podotýká, že v Ústeckém kraji už vzniklo několik projektů pro rozvoj autonomních aut. Společnost Valeo například ve spolupráci s Inovačním centrem Ústeckého kraje najímala brigádníky, kteří na počítači označovali cesty, kudy se má auto pohybovat, a jak má reagovat na překážky.

sinfin.digital