Mrazivá rána trápí šoféry. Co určitě nedělat, abyste se rozjeli?

Jan Mička

V minulých týdnech padaly noční teploty klidně i k minus dvaceti stupňům Celsia, auta zamrzala, akumulátory dostaly pořádně zabrat a s nimi i někteří majitelé aut. Ti, jenže své plechové miláčky na zimu pořádně nepřipravili, klidně ráno neodjeli z parkoviště, a nemuselo to být pouze kvůli nevhodně zvolenému, nebo již značně opotřebovanému obutí. Přitom stačí dodržovat pár pravidel a mrazivá rána mohou být o dost příjemnější.

Napůl vyhráno mají majitelé vozů s nezávislým topením. Je docela jedno, zda se jedná o dodatečně montovaný díl, nebo výbavu instalovanou rovnou z výroby. Pokud mu nechybí dálkové ovládání, stačí pouze vystrčit ruku z okna, topení zapnout a zhruba za dvacet minut máte v kabině příjemné teplo, stoupne i teplota motoru (nezávislé topení ohřívá chladicí kapalinu) a povolí i námraza na oknech. A to, i když auto pokrývá vrstva sněhu, kterou je však podle zákona platného od loňského roku omést. Pokud tak neučiníte a vyrazíte na silnici, hrozí vám pokuta až 2000 Kč.

U automobilů, které nezávislé topení nemají, se holt neobejdete bez manuálního škrábání oken, v lepším případě pouze těch bočních (pokud máte vyhřívání čelního a zadního okna). Dejte si záležet a očistěte okna pořádně, vytvoření pouze malých průzorů se vám může šeredně vymstít, a nemá nyní na mysli pouze pokutou.

sinfin.digital