Od prosince kontrolují na STK okenní fólie. Konečně je čím měřit. Má to ale jedno „ale"

Petr Slováček

Zatímco policisté měří propustnost okenních fólií už roky, na STK se skoro pět let hledal vhodný přístroj. Našel se nedávno, i když technici z něj zrovna nejásají. A pozor – od prosince už se opravdu měří!

Už od ledna 2013 mají stanice technické kontroly povinnost měřit tmavé fólie na oknech. Na čelním skle nesmí propustnost světla spadnout pod 75 procent, na bočních pod 70. Jenže až doteď neměly STK čím měřit. Skoro pět let se totiž hledal přístroj, který by splnil všechny požadavky. Pikantní je, že policisté používají své kalibrované přístroje na měření propustnosti oken už šest let. A pokud zjistí závadu, dávají až pětitisícové pokuty.

Zato technické kontroly si musely počkat, až se Ministerstvu dopravy konečně přihlásí nějaký výrobce s odpovídajícím přístrojem na principu měření vlnových délek. Přitom se už před lety resort dušoval, že na hledání pracuje. Zatím ale marně čekal na nějakého výrobce. Podařilo se až v září letošního roku a STK dostaly čtvrtrok do posledního listopadového dne, aby si schválený přístroj povinně zakoupily. Současně všem provozovatelům přišel od dodavatele nabídkový dopis jako vystřižený z teleshoppingu. Necháváme ho v původním znění bez úprav: „Jak mnozí z Vás vědí, bylo v minulých letech mnoho výrobců kteří zkoušeli své měřící přístroje homologovat v České republice. Je nutno říci to, že například výrobce z Polska plánoval prodávat přístroj kolem 90 tisíc korun, jiný výrobce za 50 tisíc korun. Náš přístroj bylo možné vyrobit tak, aby jste i Vy, naši zákazníci nemuseli platit víc peněz než je skutečně nutno. Náš nový přístroj Infrasol-3 nestojí 90 ani 50 tisíc, ale pouhých 35.000,00 Kč plus DPH.“

Založeno v únoru

„Styl e-mailu a jeho obsah hovoří samy o sobě,“ upozornil nás jeden z provozovatelů STK, který nechce být jmenován. Už v minulosti totiž poukázal na nejasné okolnosti různých výběrových řízení a měl z toho potíže. Teď dokonce zvažoval trestní oznámení – od oka patnáctimilionový kšeft na měřič skel je podle něj podezřelý. Sám však do sporu nejde.

sinfin.digital