Poprvé za volantem vodíkové Toyoty Mirai. Je tohle budoucnost?

David Bureš

Futuristickou Toyotu Mirai jsme vyzkoušeli přímo na českých silnicích. Tahle budoucnost aut by se nám zamlouvala, boom vodíkových palivových článků ale ještě potrvá.

Toyota Mirai je podle mnoha názorů díky svému vodíkovému pohonu předzvěst budoucnosti, což koresponduje i s jejím názvem, slovo Mirai v japonštině znamená budoucnost. Automobil se už prodává od roku 2015, v české nabídce ale zatím chybí. To však tuzemskému zastoupení Toyoty nezabránilo jeden exemplář Miraie dovézt do Česka a představit ho novinářům i potenciálním zákazníkům. Díky tomu jsme tento závan nadcházejících časů poprvé vyzkoušeli přímo na českých silnicích.

Japonská automobilka je sice známá hlavně propagací hybridního pohonu, jenže dalším krokem automobilového světa je podle názoru jejího vedení právě vodík. Toyota vodíkovým palivovým článkům hodně věří, na jejich vývoj sází spíše než na baterie pro elektromobily nebo plug-in hybridy. Přestože Toyota plug-in hybrid nabízí ve formě Priusu Plug-in, tomuto typu moc nefandí, vidí ho spíše jako ústupek emisním normám než něco, co by zákazníci opravdu chtěli.

sinfin.digital