Úsporná auta. Těchto 5 vozů má nejnižší spotřebu na trhu

Info.cz

Při výběru nového auta se zákazníci rozhodují podle několika kritérií. K jednomu z nejdůležitějších patří spotřeba paliva. Pokud se chystáte koupit nový vůz právě teď, můžete se inspirovat v našem přehledu těch pěti nejúspornějšíc na trhu.

Na začátek malé upřesnění. Níže uvedená auta mají benzinové nebo dieslové motory. Z přehledu jsme vynechali hybridy. Jejich deklarovaná spotřeba je sice znatelně nižší, jenže se do ní promítá i doba jízdy na elektřinu. Pokud přepnete na klasický pohon, dostanete se na mnohem vyšší čísla.

1) Opel Corsa 1.3 CDTI

Premiantem je malý Opel, jehož společnost nabízí ve 3 i 5dveřové variantě. Ve městě se s ním dostanete na 3,4 litru na 100 kilometrů, mimo město stlačíte spotřebu na rovné 3 litry. Pro srovnání je ale rozhodující kombinovaná spotřeba. Ta v případě Corsy činí 3,1 litru na 100 km.

2) Peugeot 308 1.6 BlueHDI ECO

Nejvážnějším konkurentem Opelu je zástupce francouzské automobilky. Peugeot 308 se dokáže po městě pohybovat za 3,6 litru na 100 kilometrů. Mimoměstskou spotřebu má stejnou jako jeho německý kolega. V kombinaci se pak dostanete na 3,2 litru.

3) Volvo V40 D2

Volvo zákazníci vnímají hlavně jako výrobce bezpečných vozidel. Švédská společnost ale umí nabídnout i úsporné automobily. V propagačních materiálech stojí, že je auto stvořené pro městský život. Tomu ale moc neodpovídá spotřeba 3,7 litru na 100 km. Mimo město se však dostane pod 3 litry (2,9). Kombinovaně tak spotřebuje stejně jako zmíněný Peugeot (3,2 litru).

4) Renault Clio 1.5 dCi

Malý vůz od Renaultu je na trhu už ve čtvrté generaci a nafty vám skutečně mnoho nespotřebuje. I když mu patří až čtvrté místo, stále dosahuje úctyhodných čísel. Ve městě je dokonce druhý nejúspornější (3,5 litru/100 km). Mimo město pak potřebuje na stokilometrovou vzdálenost 3,1 litru. Kombinovaně to vychází na 3,3 litru.

5) Fiat Punto 1.3 MultiJet

Byli jsme v Německu, ve Francii, ve Švédsku a výběr pěti nejúspornějších vozítek uzavírá zástupce z Itálie. Fiat má sice nejvyšší městskou spotřebu (4,3 litru) a porážejí ho i auta, která se do přehledu nedostala, jenže s 2,8 litry na 100 kilometrů mimo město, zase dominuje. Kombinovaná spotřeba 3,4 litru je pak pátá nejnižší.

sinfin.digital