Volkswagen chce v Číně vyrábět elektromobily už příští rok

Michal Tomeš

Budoucí plány jednoho z největších automobilových výrobců na světě, německého Volkswagenu, získávají jasnější obrysy. Dlouho diskutovaná čínská továrna na elektromobily by totiž mohla začít produkovat nové vozy již příští rok. Vše nyní závisí na čínských úřadech, informuje server E15.

Informaci přinesl na tiskové konferenci ředitel čínské divize VW Jochem Heizmann. Podle něj by měla společnost dostat od vlády povolení k produkci vozů někdy v první polovině letošního roku. Už loni však německý výrobce podepsal předběžnou dohodu s čínskou firmou JAC, se kterou se dohodl na joint venture. JAC patří v Číně mezi desítku největších výrobců automobilů.

K výrobě elektromobilů se chce německý výrobce uchýlit i přesto, že v zemi očekává pokles poptávky po svých vozidlech. Ten je daný především ukončením státních dotací na automobily s nižším objemem pohonných jednotek. Z loňského dvanáctiprocentního růstu tak Volkswagen v zemi očekává vzrůst prodejů jen o pět procent. I přesto by se množství prodaných vozů v zemi mělo dostat přes čtyři miliony kusů.

Další společností, se kterou Volkswagen navázal užší spolupráci, je technologický gigant a světová jednička v e-commerce Amazon. Ta se má týkat propojením automobilů k internetu a jejich interakcí s lidskou posádkou.

sinfin.digital