Aero Vodochody pracuje na výrobě nových letadel. Vyrobit chce čtyři kusy L-159

ČTK

luš

Aero Vodochody plánuje stavbu čtyř nových letounů L-159, budou sloužit k testování i jako ukázkové pro možné klienty. Práce na prvním začnou v druhé polovině roku. Společnost chce obnovit sériovou výrobu ukončenou v roce 2003. Podle vedoucího výroby Aera Vodochody Jiřího Linky nyní Aero ověřuje technologie a provádí letové zkoušky na firemním prototypu. 

Ještě letos má začít výroba skořepiny trupu a skořepiny křídla pro první letoun z chystané čtveřice, v polovině příštího roku pak začne jeho montáž. „My stavíme čtyři letouny, jeden letoun jako letový prototyp, dva letouny pro zátěžové a únavové zkoušky a ten čtvrtý už by měl být letoun, který bychom měli být schopní dodat zákazníkům,“ uvedl Linka.

Aero už delší dobu jedná o prodeji nových L-159 s několika zájemci, například s Irákem, zatím ale společnost neoznámila uzavření kontraktu. Další plány výroby budou záležet na vývoji jednání.

Podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) hrají důležitou roli pro získávání nových zakázek pro české podniky i Česká exportní banka a stát. „V celé řadě států světa funguje takzvaná ekonomická diplomacie a ti potenciální zákazníci, když vidí, že firmu aktivně podporuje stát, tak jsou ochotni jednat o nějakém nákupu,“ řekl dnes při návštěvě společnosti.

Společnost obnovuje L-159 i pro americkou společnost Draken International a iráckou armádu, které zakoupily nepotřebné letouny české armády. Osm už jich Aero do Spojených států odeslalo, další dva vyšle rozebrané v kontejnerech do USA příští týden. Za nimi pak zamíří technici Aera, kteří je sestaví dohromady. Další šestice má být pro Drakem připravena na konci letošního roku.

sinfin.digital