Agrofert kritizují taky v Německu: za státní dotace nefér mzdy a špatné pracovní podmínky

Hlídacípes.org, Lucie Sýkorová

Koncern Agrofert se stal kvůli dotacím terčem kritiky v posledních měsících také v Německu. Dceřiná společnost Agrofert Deutschland GmbH postavila v Sasku-Anhaltsku velkou moderní pekárnu, na kterou získala dotaci ve výši 11,25 milionu eur z programu na zlepšení regionální hospodářské struktury (GRW). Podle německých médií tu však Agrofert nabízí neférovou mzdu a špatné pracovní podmínky. Firma to odmítá.

Cílem této podpory má být podle vládní směrnice také vytvoření kvalitních pracovních míst. Agrofert ale do nové továrny nabírá agenturní pracovníky, kterým nabízí horší podmínky, než je v pekárenském odvětví v této spolkové zemi obvyklé.

Nový podnik vyrostl ve Wittenbergu v zemském okrese Salzland, v těsném sousedství chemičky SKW Piesteritz. Tuto firmu, která je největším výrobcem hnojiv v Německu, koupil Agrofert už v roce 2002. V roce 2013 přibral pak do svého portfolia také jeden z největších německých pekárenských řetězců Lieken. Právě produkty této značky bude pekárna ve Wittenbergu vyrábět.

Babiš zaútočil na Sobotku silou estébáka, ale pobili se navzájem. Komentář Karla Steigerwalda

sinfin.digital