Airbus zachraňuje velké sousto firmy Bombardier. Koupil podíl ve výrobě a přidělává vrásky Boeingu

ČTK, lup

Evropský výrobce letadel Airbus získal kontrolní podíl v programu výroby letounů CSeries kanadského výrobce Bombardier. Dohoda kanadské firmě dává nečekanou vzpruhu v jejím nákladném obchodním sporu s americkým konkurentem Boeing, informovala dnes agentura Reuters.

Podle smlouvy, která evropskému výrobci nepřináší žádné náklady, připadne Airbusu podíl 50,01 procenta ve společnosti CSeries Aircraft Limited Partnership (CSALP). Právě ta vyrábí a prodává letouny CSeries. Zhruba 31 procent zůstane Bombardieru a 19 procent Investissement Québec (IQ).

Bombardier sice ztratí kontrolu nad výrobou letadla, jehož vývoj ho přišel na šest miliard dolarů (131 miliard Kč), CSeries ale získá ekonomické výhody širokého výrobního programu a lepší prodejní síť. Na letadlo s kapacitou 110 až 130 míst nepřišly žádné nové zakázky už rok a půl.

Kanadský výrobce uvedl, že díky novému partnerství by se hodnota programu CSeries měla více než zdvojnásobit. "Bombardier už nemá výrobu tryskových letounů pod kontrolou, ale je lepší mít podíl 30 procent na velmi úspěšném programu, než zápasit s programem, který byl pro kanadskou firmu patrně velkým soustem už od samého začátku," soudí analytik leteckého průmyslu Richard Aboulafia.

sinfin.digital