Babišova MAFRA a Dospivova Penta na nákupech. Čeká mediální trh další zemětřesení?

Český mediální trh nejspíš čeká další přeskupení sil. Podle informací INFO.CZ vydavatelství MAFRA Andreje Babiše jedná o koupi vydavatelství Bauer Media a zároveň Vltava Labe Media investiční skupiny Penta jedná o akvizici vydavatelství Burda. Pro český trh to znamená jediné. Posílení postavení největších vydavatelství na úkor menších hráčů. 

Spekulace, že Babišova MAFRA chce koupit vydavatelství Bauer Media, kam patří tituly s vysokým nákladem a nízkou cenou, jakou jsou například Chvilka pro tebe či Rytmus života, se na trhu objevují už dlouho. Podle důvěryhodných zdrojů INFO.CZ byla transakce v létě těsně před uzavřením. V současnosti se ale údajně zadrhla a jednání mohou klidně ještě několik měsíců trvat.

Prodeji českého vydavatelství Bauer Media, které je čtyřkou na trhu tištěných titulů, ovšem napovídá i náhlý příchod německé části Bauer Media na český trh. Vstoupila do NetBrokers Holdingu Jana Barty a Dušana Šenkypla. Ten vlastní mimo jiné online prodejce pojištění ePojisteni.cz. Není to poprvé, kdy německá skupina vstupuje do byznysu zcela mimo své původní zaměření. V Polsku už vlastní velkého online prodejce pojištění Rankomat.pl. Skutečnost, že Němci vstoupili na trh v Česku samostatně, bez ohledu na českou „dceru“, napovídá tomu, že počítají s jejím prodejem.

sinfin.digital