Česká ekonomika i nadále roste silně. Problémem je ale podle Evropské komise byrokracie

ČTK

raz

Růst české ekonomiky loni přes určité zpomalení zůstal velmi silný. V analýze stavu hospodářství České republiky to dnes uvedla Evropská komise. Dokument kromě jiného připomíná, že v Česku je nejnižší nezaměstnanost z celé Evropské unie. Zároveň ale upozorňuje, že náklady na penzijní a zdravotní systém mohou dlouhodobě ohrožovat udržitelnost veřejných financí. Výši investic v Česku nepříznivě ovlivňuje neefektivita prostředí, spojená podle komise především s úrovní regulace a s administrativními překážkami.

Evropská komise dnes publikovala analýzy hospodářské situace 27 z 28 členských zemí EU. Výjimkou je Řecko, které prochází záchranným programem. Dokumenty jsou součástí ročního cyklu koordinace hospodářské a fiskální politiky známého jako Evropský semestr. V jeho rámci Evropská komise na základě nynějších materiálů a až získá záměry členských zemí předloží na jaře svá konkrétní doporučení jednotlivým státům, jaké úpravy a reformy by měly udělat ke zlepšení výkonu své ekonomiky.

Analýza se zmiňuje o tom, že růst českého hospodářství byl v roce 2015 na úrovni 4,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP), ale podle poslední prognózy komise by konečný výsledek za loňský rok měl činit jen 2,4 procenta. Zrychlovat začala inflace, její hodnota 2,1 procenta z prosince patří mezi nejvyšší v unii. Kolem dvou procent, tedy kolem cíle České národní banky (ČNB), by se měla udržet po celý letošní rok.

Materiál týkající se Česka upozorňuje, že přes zlepšení výběru daně z přidané hodnoty (DPH) a snahu bojovat s daňovými úniky bylo prosazeno jen málo opatření, která by zjednodušila český daňový systém nebo snížila náklady související s placením daní. Vysoké náklady podle komise souvisejí také jen s malým využíváním možností elektronizace státní správy, kde Česká republika zaostává za mnoha zeměmi unie.

sinfin.digital