České akcie zřejmě čeká dobrý rok. Do kterých by dali peníze experti?

ČTK

lup

Majitelé českých akcií se letos můžou těšit na úspěšný rok. Jejich zisky podpoří podle expertů vyplácené dividendy. Růst ceny očekávají zejména u akcií ČEZ a Monety, naopak opatrní by byli v případě nákupu akcií Kofoly a Philip Morris ČR.

Tuzemské akcie loni ztratily podle indexu PX čtyři procenta, index končil rok na 918 bodech. V pátek byl u 930 bodů. Při zohlednění výplaty dividend v průběhu roku ale byla pražská burza minulý rok v mírném zisku.

„Očekáváme, že index PX v letošním roce vzroste přibližně o osm procent (včetně dividend) do blízkosti hranice 1000 bodů,“ řekl analytik České spořitelny Petr Bártek. Růst by měly podporovat podle něj hlavně zlepšující se výhled inflace a dluhopisových výnosů a rostoucí produkce společnosti ČEZ po loňských dlouhých odstávkách jaderných elektráren.

Také analytik J&T Banky Milan Vaníček je pro letošní rok ve výhledu domácích akcií pozitivní. „Domnívám se, že česká ekonomika je dobře rozběhnutá a že mají tuzemské tituly co investorům nabídnout,“ uvedl. Velký otazník je podle něj Česká národní banka, která může výrazněji ovlivnit domácí měnu, což je nutné brát v potaz z pohledu zahraničních investorů.

sinfin.digital