České banky jsou na tom dobře, mají velký „polštář" i pro krizi, předpovídá ČNB

ČTK

raz

Kapitálová vybavenost tuzemského bankovního sektoru zůstala výrazně nad osmiprocentním regulatorním minimem i v případě vysoce nepříznivého scénáře, který předpokládá silný pokles ekonomické aktivity v ČR i v zahraničí. Vyplývá to z výsledků zátěžových testů bankovního sektoru v ČR, které Česká národní banka uskutečnila na datech ke konci třetího čtvrtletí 2017.

Hlavním zdrojem odolnosti sektoru je jeho vysoký celkový kapitálový poměr, který ke konci září 2017 dosahoval 18,4 procenta, a jeho současná ziskovost. Kapitálový poměr zohledňuje objem a rizikovost obchodů banky a názorně ilustruje, jakou část kapitálu vložili do banky sami její vlastníci, aby byla finančně silná, důvěryhodná a stabilní.

Nejvýznamnějším rizikem v českém bankovním sektoru je úvěrové riziko, které lze kvantifikovat vývojem podílu úvěrů se selháním na celkových úvěrech. Tento podíl v rámci základního scénáře v letech 2018 až 2020 mírně roste pro sektor domácností, zatímco dále pokračuje pozvolný pokles u sektoru nefinančních podniků. V rámci nepříznivého scénáře by úvěry se selháním podstatně vzrostly jak v sektoru domácností, tak podniků.

Mašina ANO chce všechno požrat. Babiš vydírá, příští rok můžou přijít demonstrace, říká Pečinka

sinfin.digital