České houfnice a raketomety se ocitly navzdory zákazu v Ázerbájdžánu. Případ šetří tajné služby

ČTK

luš

České zbraně se objevily na propagačním videu ázerbájdžánské armády. Šlo o samohybné houfnice Dana-M1, které vyrábí holding Czechoslovak Group, a raketomety RM-70. Píšou to dnešní Hospodářské noviny. Česko vůči Ázerbájdžánu oficiálně dodržuje zbrojní embargo. České úřady i tajné služby se podle zjištění HN nyní zabývají videem a způsobem, jak se zbraně na Kavkaz dostaly. Podle mluvčího Czechoslovak Group Andreje Čírtka firma při prodeji techniky postupuje v souladu se všemi zákony a mezinárodními pravidly.

Podle ázerbájdžánské agentury Trend se české houfnice Dana objevily na rozsáhlém vojenském cvičení, které se za účasti 15 000 vojáků konaly v Ázerbájdžánu 18. až 22. září. Informaci agentuře potvrdilo místní ministerstvo obrany. „Ázerbájdžán získal nové dělostřelecké zařízení z Česka. Samohybná děla české výroby Dana byla dodána do Ázerbájdžánu a zapojila se do rozsáhlých manévrů za účasti nejrůznějších druhů vojsk,“ napsala agentura Trend.

K vývozu vojenské techniky ze země je potřeba souhlas ministerstev vnitra, zahraničních věcí a obrany. Následně obchod povoluje ministerstvo průmyslu a obchodu, připomínají HN. „Ministerstvo obrany se v posledních letech nevyjadřovalo k žádnému vývozu armádního materiálu do Ázerbájdžánu. Nevíme tedy, jak se tam zmiňovaná technika mohla dostat,“ řekl listu mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Ani ministerstvo zahraničí v minulých letech nevydalo žádné povolení na vývoz vojenského materiálu do Ázerbájdžánu. „Česko v letech 2016 a 2017 navíc některé licence na export modernizovaných houfnic Dana-M1 a raketometů RM-70 zamítlo a současně notifikovalo zamítnutí partnerským zemím EU,“ sdělila HN mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. Ministerstvo průmyslu zjišťuje podrobnosti, kam byly houfnice a raketomety v posledních letech vyvezeny.

sinfin.digital