Chodíte do Ovocného Světozoru na zmrzlinu? Přečtěte si unikátní rozhovor s jeho majitelem

E15.cz

V pasáži u Vodičkovy ulice stojí fronty na zmrzlinu z Ovocného Světozoru už třicet let. Příští rok oslaví firma s více než dvěma sty zaměstnanci čtyři desetiletí od vydání prvního kornoutku. Zakladatel podniku Jiří Hájek a jeho společník Petr Kobrle obvykle s novináři nemluví, pro deník E15 však udělali výjimku.

„Základ receptu na ovocnou zmrzlinu je ve Světozoru ještě z první republiky,“ začíná Jiří Hájek vypravovat příběh firmy Ovocný Světozor. Do oboru ho vtáhl tatínek, který se vyučil ještě u Meinla. Po poslední světové válce začal spolupracovat s cukrářem Linkou, ve své době špičkou oboru. Právě od něj pochází receptura ovocné zmrzliny, jež se používá dodnes.

Zmrzlinář Linka ale nakonec emigroval. A zatímco starý pan Hájek odešel na odpočinek, jeho syn naopak řešil, co bude dělat. Uprostřed normalizačních sedmdesátých let se rozhodl, že lidem v Praze osladí život.

Miliardář se postavil Zemanovi. Pojmenoval ho nevybíravými výrazy

sinfin.digital