Chrenek nebo Číňani? Slovenské ocelárny jsou na prodej

ČTK

Skupina Moravia Steel, která vlastní Třinecké železárny, a čínský koncern Hesteel Group se zajímají o koupi slovenské divize amerických oceláren U.S. Steel. Napsal to slovenský list Sme, podle kterého žádná ze zmiňovaných společností ale za závod v Košicích nenabídla cenu, která by odpovídala představám americké korporace, byť vyšší nabídku předložila Moravia Steel.

U.S. Steel nehodlá košické ocelárny s 11.000 zaměstnanci prodat za méně než 1,5 miliardy eur (40,5 miliardy korun). List napsal, že Moravia Steel, za kterou stojí slovenští miliardáři včetně podnikatele Tomáše Chrenka, nabídla asi 1,3 miliardy eur (35,1 miliardy eur) a nyní se čeká, zda americká korporace sleví ze svých požadavků nebo některý ze zájemců zlepší nabídku.

U.S. Steel prodej své slovenské továrny, která patří k největším zaměstnavatelům na Slovensku, už v minulosti zvažovala. V roce 2013 ale dostala od slovenské vlády úlevy, například co se týče  ochrany životního prostředí.

Výměnou za to se zavázala, že závod na Slovensku si ponechá alespoň pět let a že do konce roku 2016 nebude propouštět. Podnik sice snížil počet pracovních míst, podle slovenských úřadů dohodu ale neporušil, protože formálně nepřistoupil k hromadnému propouštění a místa rušil postupně.

Podle Sme Hesteel Group nabízí za slovenskou divizi U.S. Steel asi miliardu eur (27 miliard korun) a čínský koncern v Evropě již má ocelárnu v Srbsku, kterou v minulosti provozoval U.S. Steel.

sinfin.digital