Chystáte se autem do zahraničí? Natankujte raději doma

ČTK

Čechům, kteří se na přelomu roku chystají autem do zahraničí, aby například navštívili oblíbená lyžařská střediska, se vyplatí před jízdou natankovat doma, ideálně plnou nádrž. ČTK to řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Uvedl, že tuzemští motoristé si za pohonné hmoty připlatí zejména v západní Evropě, dráž než v ČR je ale i na Slovensku nebo ve Slovinsku. Nejvyšší ceny jsou v Itálii.

Podle údajů společnosti na základě dat Evropské komise se litr benzinu Natural 95 v Česku prodává nyní průměrně zhruba tři desítky haléřů nad 30 korunami, nafta vyjde přibližně na 29,50 Kč/litr. Ceny pohonných hmot v ČR v posledních týdnech rostou, například nafta od začátku října zdražila o více než korunu a 50 haléřů. Podle analytiků je důvodem především listopadová dohoda producentů o snížení těžby ropy.

"Ve srovnání s okolními zeměmi si i přesto Česko vede dobře. Důvodem levného benzinu i nafty v ČR jsou především mírněji nastavené spotřební daně," řekl Tomčiak. Spotřební daň na benzin a naftu se v Česku naposledy měnila v roce 2010, kdy se zvedla o korunu. Od té doby je 12,84 Kč na litr benzinu a 10,95 Kč na litr nafty. Již dříve uvedl, že například v Německu je spotřební daň o pět korun vyšší než v ČR.

sinfin.digital