Co vláda udělá s „přebytečnými“ 62 miliardami? Podívejte se, jak se zachovaly ostatní země EU

Česká vláda není v Evropské unii jediná, kdo hospodaří s rozpočtovým přebytkem. Může se tak od ostatních zemí naučit, co dělat s 62 miliardami korun, které jí „zbyly“. Pokud by se politici pokusili tyto peníze utratit (jak navrhuje například KDU-ČSL), byli by v unii naprostou výjimkou. Z analýzy INFO.CZ vyplývá, že většina vlád, které dokážou takto hospodařit (v unii jich není mnoho), odkládá peníze na provedení nutných reforem, nebo je použijí na snížení dluhu.

V roce 2015 (poslední dostupná data) byly v Evropské unii jen čtyři země z 28, které vybraly víc, než utratily. Loni jejich řady rozšířilo Česko. Dlouhodobě nejlépe hospodařící zemí je Lucembursko. To je dáno mimo jiné tím, že jeho ekonomika stojí na stovkách tisíc pracovníků, které dojíždějí do malého velkovévodství za prací z okolních zemí a to je tak nemusí „živit“.

Lucemburčané, jejichž premiérem a ministrem financí byl řadu let současný šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, přebytky státního rozpočtu dávají na snížení státního dluhu, který dosahuje již velmi nízké úrovně kolem 20 procent HDP. Část peněz jde i do penzijního fondu, který patří mezi nejudržitelnější v evropské osmadvacítce.

sinfin.digital