Daňová kontrola v Agrofertu. Už týdny tam prošetřuje Babišovy dluhopisy

ČTK

raz

Finanční správa vede daňovou kontrolu v Agrofertu, prověřuje i dluhopisy, které od firmy v minulosti koupil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Uvedl to dnes server týdeníku Respekt. Babiš čelí kritice mimo jiné i za to, že v minulosti jako majitel Agrofertu nakoupil od své firmy jednokorunové dluhopisy, jejichž výnos nepodléhá zdanění. Babiš záležitost pokládá za organizovanou kampaň proti své osobě.

Sněmovna v březnu v souvislosti s případem korunových dluhopisů vyzvala Babiše, aby do konce dubna vyvrátil vážná podezření z daňových úniků. Kontroly firem, které v roce 2012 vydaly jednokorunové dluhopisy, požadují koaliční partneři hnutí ANO, sociální demokraté i lidovci. Babiš ve středu uvedl, že kontrolou Finanční správy projdou všechny tyto firmy.

„Pokud ještě nebyly prověřeny, tak jsou prověřovány," řekl v pátek Respektu šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček na otázku, zda budou zkontrolovány všechny emise dluhopisů z roku 2012. Kontrolu v Agrofertu týdeníku potvrdil mluvčí firmy Karel Hanzelka. „Odpověděli jsme na všechny jejich otázky a poskytli všechny listiny, které si vyžádali," řekl. Kontrola podle něj začala před "několika týdny" a žádné závěry zatím nejsou.

Babiš odpověď na výzvu Sněmovny týkající se dluhopisů či jeho majetkových poměrů doručil do horní komory v pátek. O den dřív premiér Sobotka (ČSSD) uvedl, že ministr financí dluží veřejnosti i vládním partnerům odpověď na velké množství otázek. Novinářům řekl, že své rozhodnutí ohledně Babišova pokračování ve vládě založí na tom, aby bylo prospěšné pro stát i občany. K Babišovu dopisu se Sobotka chce vyjádřit příští týden, pravicová opozice jeho obsah označila za nedostačující.

sinfin.digital