Dombrovský pro INFO.CZ: Radikální přerozdělení bohatství v Česku nehrozí. Jsme o sto let jinde

Markéta Žižková

S přicházející digitalizací a automatizací se čím dál více mluví o myšlence nepodmíněného základního příjmu, zjednodušeně řečeno „penězích pro všechny“. Přemýšlí se o změně v pohledu na práci i v Česku? „Máme velmi myšlenkově rigidní politickou reprezentaci, která uvažuje v pojmech 20. století. Když se řekne pracovní trh, tak řeší primárně regulaci v kolejích, které jsou zažité pro druhou průmyslovou revoluci, ne pro čtvrtou. Myšlenkovým nastavením jsme o sto let jinde. Nemyslím, že bychom byli schopni radikálně změnit způsob, jakým se přerozděluje bohatství,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ analytik společnosti LMC, která vyvíjí například portály Jobs.cz nebo Prace.cz, Tomáš Ervín Dombrovský. Dodává, že nás ke změně mohou donutit další státy, které s konceptem více pracují. A nebo také napětí ve společnosti, když část lidí přijde kvůli technologickém změnám o práci. 

S přicházející robotizací a digitalizací se čím dál více mluví o tom, že část lidí může přijít o práci. Jak je na tuto situaci připraveno Česko? Mění se tu přístup k práci?

V Česku pro to data moc neexistují. Tímto směrem ale řešíme celoživotní vzdělávání, které má lidi udržet na pracovním trhu. Jednou věcí jsou rekvalifikace, které celkem dobře fungují, a pak je tu fenomén druhé kariéry, který se pomalu rozjíždí i v Česku. Lidé ve středním věku končí s tím, čemu se věnovali třeba dvacet let, a přesouvají se jinam. Jejich snaha stále naráží na bariéry, především nedůvěru v to, že se jim radikální změna může podařit. Příklady už tu ale existují. Pohled se celkově začíná měnit, protože pro část lidí to prostě bude nutností. Některé profese vymizí.

Na Česko se řítí velké potíže, varují experti. Podnikům bude chybět ohromné množství lidí

sinfin.digital