Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Drahý vzdor. Půlmilionová pokuta kvůli obcházení EET hrozí desetině zkontrolovaných hospod

Drahý vzdor. Půlmilionová pokuta kvůli obcházení EET hrozí desetině zkontrolovaných hospod

Restauratéři si zvykají, že musejí přiznat každou kávu, a je mezi nimi stále hodně těch, kteří to prostě odmítají udělat. Při dosavadních kontrolách finanční správa narazila na čtyři stovky hospod, kterým teď kvůli ignorování EET hrozí vysoké pokuty. Je to skoro desetina všech zkontrolovaných restaurací. Elektronická evidence přináší viditelné efekty: rostou ceny, do kterých se promítají náklady na zavedení systému, ale i platy. Jak pro INFO.CZ uvedl Václav Stárek z Asociace hotelů a restaurací, mzdy šly od začátku roku o třetinu nahoru.

Máloco změnilo hospodským v Česku životy tak, jako rozhodnutí Andreje Babiše zavést elektronickou evidenci tržeb. Někteří si zvykli rychle a přizpůsobili se, jiní novou povinnost stále ignorují nebo přímo bojkotují. Češi už je sice nemůžou udat na speciální stránce, neznamená to ale, že by „neposlušní“ provozovatelé restaurací byli za vodou.

„Některé provozovny to záměrně obcházely,“ potvrzuje pro INFO.CZ Václav Stárek z Asociace hotelů a restaurací. „Z praxe a terénu víme, že jsou restaurace, které tu elektronickou evidenci ještě vůbec nemají. A já se domnívám, že po tomto kroku elektronické evidence tržeb musí následovat nějaká kontrola a případné sankce,“ dodává.

Na to, po čem Stárek volá, dbá Finanční správa. Zkontrolovala dosud přes 4295 provozoven. Pokuty zatím nepadly, ale 401 případů předali inspektoři do správního řízení. To znamená, že takřka v deseti procentech kontrolovaných případů zjistili pochybení.

„Pokud někdo zcela vědomě neeviduje, ačkoliv by měl, nemůže čekat shovívavost z naší strany. Pokuta se může v takovém případě postupně vyšplhat i na tu nejvyšší půlmilionovou hranici nebo v extrémních případech můžeme takovou provozovnu i uzavřít,“ uvedla Linda Paterová z tiskového oddělení Finanční správy.

Z uvedeného poměru přitom nevyplývá, že by právě deset procent hospod EET ignorovalo. Kontroly totiž probíhají postupně na základě analýzy dat ze systému.

Podle Václava Stárka má EET veskrze pozitivní dopady. „V pohostinství se od začátku roku zvedly mzdy o 30 procent, to znamená, že by to mohlo mít pozitivní dopad do černé zaměstnanosti,“ řekl pro INFO.CZ Stárek. Zvýšení platů je ale pravděpodobně jen formální záležitostí, dříve dostávali zaměstnanci peníze „na ruku".

Se zavedením EET stouply také ceny v restauracích. Podle serveru Menicka.cz, který mapuje polední nabídku restaurací po republice, šly dosud ceny obědů v průměru o šest korun nahoru. 

Celkově se samozřejmě na jejich růstu podepsala všeobecná inflace, elektronická evidence ale svůj podíl má, protože mimo jiné přinesla nové náklady na provoz hospod. „Od zavedení EET došlo ke zvýšení cen oproti závěru roku a v lednu došlo ještě k dalšímu navýšení,“ řekl pro INFO.CZ Jakub Lukáš ze zmíněného serveru. Náklady na zavedení novinky tak ve výsledku platí všichni Češi, kteří do restaurací zamíří. 

Vývoj průměrných cen obědůVývoj průměrných cen obědůautor: Menicka.cz

Podle Finanční správy se tržby zvýšily o 100 procent, což by dokládalo, že novinka do státního rozpočtu skutečně může přinést peníze. Podle kritiků ovšem výsledný efekt na rozpočet nebude zdaleka tak výrazný, jak ministr Babiš předpovídal. Číslo se navíc prudce rozchází s údaji statistiků, podle kterých tržby rostly výrazně nižším tempem. Babiš chce nechat prověřit, proč se zjištění tak moc liší.

 

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek