EET po roce: Deset zavřených provozoven, takřka 74 tisíc kontrol a miliony na pokutách

ČTK

luš

Finanční a celní správa od zavedení elektronické evidence tržeb (EET) loni 1. prosince provedly 73 649 kontrol a uložily 3832 pokut za 35,6 milionu korun. Správa zároveň od spuštění systému uzavřela kvůli neplnění EET deset provozoven, z toho tři v Pardubicích, dvě v Olomouci, jednu v Praze, Zlíně, Českých Budějovicích, ve Slavkově u Brna a Vyškově. Z toho pět provozoven již obnovilo svou činnost a jednu provozovnu majitel nemá zájem znovu otevřít. Na dotaz ČTK to sdělila finanční správa.

Do elektronické evidence tržeb (EET) je v současnosti zapojeno zhruba 160 000 podnikatelů, kteří zaevidovali už zhruba 3,5 miliardy tržeb. EET začala loni 1. prosince pro restaurace a ubytování a v březnu pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.

Při provedených kontrolách pracovníci finanční i celní správy zjistili přes 18.000 prohřešků. Nejčastěji šlo o nevystavení účtenky, nezaslání údajů do systému EET nebo neumístění informačního oznámení. V 11.887 případech správa předala věc k zahájení správního řízení.

„Elektronická evidence tržeb plní naše očekávání, funguje plynule a bez problémů. Díky analytické činnosti vycházející z dat získaných z EET dokážeme zacílit kontroly tam, kde se projeví nesrovnalosti. Pomalu se ukazuje, že díky EET dochází k narovnání podnikatelského prostředí,“ uvedla mluvčí finanční správy Petra Petlachová.

EET má přitom podle správy i pozitivní dopad do rozpočtu. Jen na dani z přidané hodnoty (DPH) podle údajů správy EET přinesla od ledna do konce září do rozpočtu navíc 3,2 miliardy korun a za celý rok to může být až přes pět miliard korun. „Celkový přínos EET pro všechny daňové příjmy je odhadován na 18 miliard korun při plném náběhu systému,“ uvedl Petlachová.

sinfin.digital