Ekonom pro INFO.CZ: Slávie bude patřit čínskému lidu, tamní vláda ale může chtít jiné investice

Markéta Žižková

Prezident Miloš Zeman po návratu svých emisarů z Číny věří, že společnost CEFC bude v tuzemsku dál vlajkovou lodí čínských investic. Podle ekonomů ale může dojít k velkým změnám. Už kvůli tomu, že do firmy vstupuje čínský stát. „Pakliže se bude výrazným způsobem měnit majetková struktura CEFC, tak je dost pravděpodobné, že se bude měnit i strategie jejího investování. To se bude týkat nejen České republiky, ale všech investic po světě,“ vysvětluje v rozhovoru pro INFO.CZ hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Vláda podle něj bude mít jen malý zájem o kluby nebo pivovary, do nichž CEFC investovala v Česku. Mohlo by dojít k další změně ve vlastnictví aktiv v ČR. Jedná se navíc v podstatě o zestátnění. „Já v této souvislost s nadsázkou říkám, že fotbalový klub Slávie bude opět patřit všemu lidu, nikoliv však českému, ale čínskému,“ dodává ekonom. 

Prezident Miloš Zeman se v rozhovoru pro MF DNES vyjádřil o čínských investicích v Česku. Trojice Vratislav Mynář, Martin Nejedlý a Jaroslav Tvrdík podle něj z Číny přinesla zprávu, že společnost CEFC bude nadále vlajkovou lodí čínských investic v tuzemsku. Souhlasil byste s takovým výhledem?

Co se týče společnosti CEFC, tak tam vzniká hned celá řada problémů. Ten zásadní spočívá v tom, že její představitel Jie Ťien-ming je vyšetřován. Společnost sama oznámila, že bude z vedení odejit, což ve výsledku znamená personální nestabilitu, protože se vyměňuje čelní představitel. Na nekontinuitu vývoje pak navazuje další zpráva. Podle Týdne by do společnosti CEFC měla vstupovat společnost CITIC Group, což je jedna z největších společností na světě a je částečně vlastněna čínskou vládou.

Sinoložka pro INFO.CZ: Mynář s Nejedlým nenajdou Jie Ťien-minga, Tvrdíkovi hrozí zadržení

sinfin.digital