Evropská centrální banka radikálně omezí nákup dluhopisů, euro v reakci oslabuje

ČTK

lup

Evropská centrální banka (ECB) od ledna sníží měsíční objem nákupů dluhopisů na 30 miliard eur (767 miliard Kč) z nynějších 60 miliard. V nákupech ale bude pokračovat nejméně do konce září příštího roku a pokud si to vyžádá situace, tak ještě déle. Jde zatím o největší změny v mimořádně uvolněné měnové politice, kterou ECB začala uplatňovat před třemi lety. Euro začalo v reakci oslabovat, vůči dolaru euro krátce před 16:30 ztrácelo zhruba 0,8 procenta na 1,1720 USD.

Prezident ECB Mario Draghi změny nazval "rekalibrací" a naznačil, že v úsilí o zvýšení inflace a podporu hospodářského růstu bude ECB pokračovat. Výhled ekonomiky eurozóny se podle něj zlepšil, ale takzvaná jádrová inflace dosud nevykazuje přesvědčivé známky vzestupného trendu. Právě to je ale stěžejní cíl měnové stimulace.

Centrální banka mohla podle analytiků přistoupit k omezení stimulačních opatření díky tomu, že hospodářské oživení v eurozóně pokračuje. Banku ale dál znepokojuje nízká úroveň inflace.

ECB dnes upozornila, že v případě potřeby je připravena program nákupů dluhopisů rozšířit, nebo i prodloužit. Banka zopakovala, že úrokové sazby zůstanou na současné nízké úrovni ještě dlouho po úplném ukončení nákupů dluhopisů.

sinfin.digital