Expert: Udělali jsme všechno pro to, aby voda odtékala z krajiny. Nemůžeme se divit, že vody není dost

Info.cz

Hospodaření s vodou a boj proti suchu se stávají čím dál závažnějším celospolečenským tématem. Jaroslava Salava, jednatel společnosti AZP, má s vodním hospodářstvím dlouholeté zkušenosti. Podle něj existují daleko lepší cesty, jak s vodou šetřit, než ty, které se nyní prosazují.

Jak moc nám mohou pomoci bezdotykové sanitární systémy? Dovedete si představit, že bychom jen díky nim dokázali spotřebu vody snížit třeba na polovinu?

V České republice se v posledních 20-25 letech dělalo všechno pro to, aby voda odtékala z krajiny. Regulace koryt, úbytek zeleně, betonování velkých ploch atd. Tím vším jsme si zadělali na problém. Zatímco však špatnou akumulaci srážek v krajině stejně jako klimatické změny ovlivníme jen velmi těžko, spotřebu lze díky automatickým technologiím omezit snadno, a to dokonce při vyšším komfortu a nižších nákladech. Ať už budou sanitární systémy sebechytřejší, tento problém samozřejmě samy o sobě nevyřeší. Mohou však velmi výrazně přispět k jeho zmírnění a zároveň snížit zbytečné náklady. Snížení spotřeby na polovinu je nicméně zatím nereálné, protože to by musely být automatické baterie úplně všude.

Piráti se rozštěpí a polovina skončí jinde. Jde o to, kdo je podchytí, říká komentátor Pečinka

sinfin.digital