Hodně lidí zchudne, střední třída je ohrožená. Může to být velmi výbušná situace, říká přední britská ekonomka

Zdeněk Fučík

Britská ekonomka Noreena Hertzová je zázračné dítě. Univerzitu dokončila v 19, o čtyři roky později už radila ruské vládě a působila ve Světové bance. Odtud ale v 90. letech odešla na protest proti - podle ní nesmyslným - ekonomickým reformám, ke kterým tato instituce vybízela země východní Evropy. Napsala knihy o tom, jak třetí svět dusí dluhy, a o rizicích, která pro celý svět představuje globalizace (česky vyšlo v roce 2007 jako Plíživý převrat, Globální kapitalismus a smrt demokracie). Její poslední kniha Generace K se věnuje mladým lidem, kteří dospívali ve světe plném ekonomické nejistoty a obav z terorismu. Mluvili jsme spolu v Berlíně, kde vystupovala na akci společnosti Konica Minolta, která představovala své nové řešení, které má výrazně zjednodušit a zlepšit pracovní prostředí ve firmách. Nad celým setkáním se ale vznášela otázka, zda lidé kvůli stále chytřejším a efektivním strojům práci vůbec mít budou. 

Co považujete za největší hrozby současnosti? 

Není jich málo. Jde především o vzestup populismu v Evropě a ve světě, který může mít konkrétní dopady na firmy. Pokud třeba další země budou následovat Velkou Británii a vymezí se proti Evropské unii, může to pro ně znamenat potíže. Navzdory vítězství proevropských stran v nedávných volbách v Nizozemsku není jasné, jaká je budoucnost Evropy. Jak moc bude integrovaná a otevřená. 

Vážné riziko pro mne představuje také Donald Trump. Zatím na něj trhy reagovaly velmi příznivě, přestože v několika posledních dnech optimismus poněkud ztrácely. Každý by ale zřejmě souhlasil s tím, že nový americký prezident je velmi nepředvídatelný a vnáší do světa větší nejistotu ohledně jeho další úmyslů než kterýkoliv jeho předchůdce. Další divokou kartu ve světě představuje Putin, který se zjevně snaží destabilizovat Západ. 

VIDEO: Teror v Londýně. Takto osamělý vlk vraždil nevinné civilisty pod Big Benem

sinfin.digital