Jak si dobře půjčit?

Prezentace klienta

Úvěrové produkty se staly součástí života většiny Čechů. Pokud však člověk dodrží určité zásady a vyvaruje se zbytečných rizik, může být úvěr nebo lidově půjčka řešením mnoha situací.

Při vyřizování půjčky je důležité zaměřit se na několik faktorů. Kromě vlastní dlouhodobé schopnosti splácet je třeba zohlednit množství poplatků a jejich výši. Kvůli nim se může totiž i na první pohled výhodný úrok výrazně prodražit. Také je vhodné dát si pozor na formulace typu „sazba od…“, kdy je potřeba splnit velké množství podmínek, aby zákazník získal opravdu výhodnou nabídku.

Pokud člověk nemá v plánu kupovat dům, ale chce si pořídit například automobil či nové vybavení do domácnosti, vystačí si s bezúčelovou půjčkou. V jejím rámci si lze půjčit několik desítek tisíc, ale i půl milionu. Délku splácení a výši splátek si určuje zákazník sám – v tomto kroku je dobré kromě výše úroku zohlednit také roční procentní sazby nákladů (RPSN), která je včetně všech poplatků.

Například mBank garantuje RPSN ve výši 10,36 % a pokud byste někde třeba dostali lepší nabídku, mBank ji vždycky nejen dorovná, ale ještě vylepší o 0,2 %. A to jak u nové půjčky, tak při převedení půjčky odjinud. A pro ty, kdo by si třeba před Vánocemi chtěli koupit domů pěkný nábytek nebo využít slev na pořízení nového sportovního vybavení, tak má mBank v nabídce mPůjčku na vyzkoušení, u které na rok půjčí od 10 tisíc do 40 tisíc korun, a to jen za 2% poplatek. Za 40 000 Kč vypůjčených na rok tak zaplatíte jenom 800 Kč navíc.

Stále je také dobré mít na paměti svou finanční situaci, aby se člověk nedostal do dluhové spirály. Pokud člověku přestanou podmínky již sjednané půjčky vyhovovat, není nic jednoduššího než ji refinancovat v jiné bance, která nabízí atraktivnější nabídku. Například v mBank, která možnost refinancování také poskytuje, získáte garanci překonání Vaší stávající půjčky nejméně o 0,2 % RPSN.

sinfin.digital