Jen pro privilegované. Nová hedvábná stezka bude pro čínské státní firmy, soukromý byznys má stopku

Když v roce 2013 čínský prezident Si Ťin-pching s velkou pompou oznamoval projekt Nové hedvábné stezky, čínské společnosti si jen mnuly ruce. Přímo před jejich očima se zhmotňovaly obří investice v zahraničí, státem ušlapaná cestička na nové trhy a rekordní zisky. Realita je však krutě odlišná. Vše totiž nasvědčuje tomu, že megalomanský projekt je určený pouze pro čínské státní společnosti a vláda umí dát soukromým firmám jasně najevo, že nejsou v projektu vítané. Kdo to nepochopí, dostane přes prsty. 

Soukromé čínské korporace v posledních dvou letech připomínaly malé rozjařené dítě, které se s takřka bezedným měšcem ocitlo na Matějské pouti. Nevědělo, zda si dříve koupit cukrkandl, marcipánové srdce nebo se svézt na obřím kolotoči.

Podle údajů magazínu Forbes se soukromé čínské firmy loni podílely na zahraničních investicích země v rekordním objemu 226 miliard dolarů téměř padesáti procenty. Firmy jako Wanda utrácely desítky miliard dolarů, aby si koupily podíl ve společnostech jako AMC Entertainment Holdings, konkurenční Anbang Insurance Group zase nepohrdla investicí v těžké váze hotelového byznysu Waldof Astoria New York Hotel.

„Ať žije Čína!“ zvolal Zeman na investičním fóru. Jinak je letos kolem akce úzkostlivé ticho

sinfin.digital