Mezi podílovými fondy opět letos vydělaly nejvíc ty akciové, konzervativní jsou v minusu

ČTK

luš

Mezi podílovými fondy za tři čtvrtletí opět vydělaly nejvíce ty akciové, které si v průměru připsaly výnos přes 13 procent. Dluhopisové fondy měly výnos kolem dvou procent. Konzervativní fondypeněžního trhu jsou letos mírně v minusu. ČTK o tom informovala poradenská společnost Broker Consulting.

„V letošním roce se stále ukazuje, že akciové fondy obecně mají co do výkonnosti nad ostatními převahu. Pokud se na ně podíváme regionální optikou, nejvíce k tomuto výsledku přispěla Čína, Indie a Latinská Amerika,„ řekl ČTK analytik Broker Consulting Martin Novák. Připomněl ovšem, že Čína má za sebou propad a situace v Latinské Americe se v poslední letech často měnila z jedné strany na druhou.

Dluhopisové fondy pokračují v trendu posledních let a jejich výnos je čím dál nižší s ohledem na politiku Evropské centrální banky. Zvýšení sazeb v USA pak zatím zásadnější dopad nepřineslo. S tímtéž se potýkají fondypeněžního trhu, které podle Nováka dělají co mohou, aby klientům peníze aspoň neprodělávaly.

U smíšených fondů je podle Nováka třeba se blíže podívat na příspěvek regionů. V průměru si připsaly něco přes tři procenta, v eurozóně tyto fondyza poslední rok drtivě propadly, naproti tomu v rozvíjejících se trzích vyskočily o 17 procent.

sinfin.digital