Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Může "zdravá" cigareta do restaurací? Výrobci kličkují kolem zákona, pořád jde o kouření, tvrdí experti

Může "zdravá" cigareta do restaurací? Výrobci kličkují kolem zákona, pořád jde o kouření, tvrdí experti

Boj o kouř, respektive o jeho absenci. To je strategie tabákové společnosti Philip Morris, která v posledních měsících na světové trhy uvádí svůj nový produkt – IQOS. Ten má být podle ní zdravější než klasické cigarety, tabák v něm se totiž nespaluje, ale pouze zahřívá. Společnost proto doufá, že by se tento typ cigarety mohl užívat i v restauracích, protikuřáckým zákazům navzdory. Jenže jediná nezávislá studie, která zatím byla publikována a jejíž autory se tabáková společnost snaží umlčet, tvrdí opak. A navíc zjistila, že určitých škodlivých látek je v IQOSu mnohonásobně více, než v kouři z běžné cigarety. 

Matematika je v případě tabákového průmyslu jednoduchá. Ve vyspělém světě mu ubývají zákazníci. V USA dokonce rekordně. Podle Centra pro kontrolu nemocí (CDC) kouřilo v USA před dvěma lety 15.1 procenta dospělých, o pět procentních bodů méně, než o dekádu dříve. Jen pro srovnání, před 50 lety kouřilo v USA přes 40 procent lidí. Trend je jasný.

Tabákové koncerny musejí přijít s řešením. Ve svých výhledech do budoucna sice spoléhají na byznys v rozvojových státech Afriky a Asie, ale udržet si chtějí i své staré enklávy v Evropě a USA. Proto přišly s řešením, která se v případě společnosti Philip Morris, která vyrábí cigarety Marlboro, L&M či Chesterfield, jmenuje IQOS. Jde o údajně převratné zařízení, jehož vývoj firmu přišel na tři miliardy dolarů.

Vypadá jako elektronická cigareta, avšak náplněmi jsou zmenšené verze klasických cigaret, takzvané HeatSticky. Podstatné je, že tabák se v IQOSu nespaluje při teplotě kolem 700 °C jako běžné cigarety, ale pouze se zahřívá při teplotách přibližně polovičních. Tím, že nedochází ke spalování tabáku, neexistuje podle společnosti Philip Morris ani kouř, který obsahuje nejvíce zdraví škodlivých látek. Společnost uvádí, že škodlivost se sníží až o 95 procent. Jenže je tu háček.

Jediná nezávislá studie, která na tento produkt zatím vznikla, tvrdí, že kouř bez ohně být může. Navzdory tomu, že jej experti Philip Morris označují jako aerosol, který obsahuje „méně než dvě procenta objemu pyrolýzou rozloženého tabákového substrátu, a proto nemůže být označován za kouř.“ Nezávislí vědci nesouhlasí.

„Naše analýza tvrdí, že marketingové slogany jako ´zahřívejte, nespalujte´ nemohou sloužit jako náhrada vědeckých faktů. Tanečky okolo definice kouře kvůli tomu, aby se produkt vyhnul regulacím, které zakazují kouření ve vnitřních prostorách, vnímáme jako neetické. Účinky IQOSu na lidské zdraví by měly zhodnotit i další nezávislé studie a než se tak stane, tak by tento produkt měl podléhat stejným zákazům kouření ve vnitřních prostorech, jako běžné cigarety,“ tvrdí studie, proti níž se Philip Morris odvolal vlastní analýzou.

Analýza švýcarských vědců rovněž tvrdí, že kouř, který IQOS produkuje, obsahuje i elementy, které jsou přítomné v běžném cigaretovém kouři. Jinými slovy, škodliviny zůstávají, mění se jen jejich množství. To je povětšinou nižší, najdou se však i opačné případy. Jde například o aromatický uhlovodík Acenaften, jehož hladina je v IQQOSu třikrát vyšší, než je u běžných cigaret. Koncentrace nikotinu, který u cigaret způsobuje závislost, je u IQOSu přibližně o 15 procentních bodů nižší, koncentrace karcinogenu první třídy, formaldehydu, je menší o čtvrtinu.

„Kuřáci i nekuřáci potřebují přesné informace o toxických zplodinách, které kouř IQOSu vylučuje. Tyto informace by však měly přijít především ze zdrojů, které na tabákový průmysl nejsou napojeny. Současné analýzy však pocházejí buď od společnosti Philip Morris, nebo od jejích konkurentů,“ tvrdí analýza.

Závěry studie se společnosti Philip Morris evidentně moc nelíbily. Když se totiž deník Washington Post snažil vědce, kteří analýzu zpracovávali oslovit, tvrdě narazil. Vědci odmítli. Tisková mluvčí univerzity v Lausanne Francine Zambanová vysvětlila, že poté, co byla jejich studie zveřejněna, nadřízení všech vědců obdrželi od Philip Morris varovný dopis, ve kterém je tabáková firma vinila z chybné metodiky práce.

„To z mého pohledu jednoznačně zavání zastrašováním,“ tvrdí zástupce editora vědeckého časopisu JAMA Internal Medicine, jehož magazín studii publikoval. „Jsem zástupcem editora již osm let a takovýto případ nepamatuji,“ dodal.

 

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek