Na řadě je TV Nova. Prodej Primy ukazuje, že cena bude velmi vysoká

Prodej polovičního podílu švédské skupiny MTG v televizi Prima, který INFO.CZ předpokládalo již v listopadu loňského roku, ukazuje, že cena za česká média se drží stále velmi vysoko. Daleko za hranicí, která by se investorům mohla v krátkodobém výhledu vyplatit. 

Transakce, kterou dnes oznámila švédská MTG, určuje cenu celé televize Prima na 237,4 milionu eur, tedy zhruba 6,3 miliardy korun. Na první pohled se zdá, že za druhou největší soukromou televizi v Česku to není mnoho, ale pohled do hospodaření média ukazuje opak. Cena za celou skupinu Prima se totiž v současnosti pohybuje na úrovní 14násobku EBITDA (zisk před zdaněním, úroky a odpisy).

To je velmi vysoká hodnota i v době příznivého vývoje ekonomiky, který v současnosti pokračuje. Vzhledem k tomu, že i optimisté platí v podobných případech zhruba desetinásobek EBITDA, ukazuje se, že média hrají v Česku především strategickou roli. V tomto ohledu je zajímavé, že do televize Prima vstoupila právě skupina Denemo Media, v níž vlastní 75procentní podíl Vladimír Komár. Vedle něj stojí za skupinou i dosavadní vlastník polovičního podílu v Primě Ivan Zach.

Komár není v médiích žádný začátečník. Vlastnil mimo jiné podíl v TV Nova. Bylo to v době, kdy těsně spolupracoval s miliardářem Jiřím Šmejcem. Z Novy nakonec odešel a v rámci vyrovnání získal od Šmejce Karlovarskou korunní kyselku, kterou po letech prodal. Podíl ovšem Komár držel i ve společnosti Mediasearch, která v Česku měří televizní sledovanost. Toho se velmi výhodně zbavil v roce 2014.

sinfin.digital