Na ústupu ze slávy? Přečtěte si 3 možné scénáře, kudy se bude dál ubírat Čína

Info.cz

Když se loni v lednu propadl čínský akciový trh a oslabila tamní měna, řada analytiků tvrdila, že konec čínského ekonomického zázraku je blízko. Nestalo se nic. Čínské hospodářství meziročně vzrostlo o 6,5 procenta a splnilo cíle, které stanovila vláda. Akciový trh vzrostl od ledna 2016 o 19 procent, čínský juan oslabuje i nadále, ale nikterak prudce.

Přesto si podle deníku Financial Times většina ekonomů nemyslí, že by Čína měla definitivně vyhráno. „Základní problém je, že cíle pro jejich ekonomický růst nejsou realistické,“ řekl FT bývalý šéf MMF pro Čínu Jonathan Anderson. Podle něj není cestou, aby se ekonomické prognózy pro růst upravovaly z 6,5 procenta na 6,2 procenta. Číňané by naopak měli být více pesimističtí a stanovit růst HDP kolem třech procent. Podle něj navíc Číně hrozí finanční krize kvůli rostoucímu dluhu. Ten je v současnosti na úrovni 255 procent HDP, přičemž v roce 2008 byl na 141 procentech HDP.

Čína v roce 2015 přispěla třetinou ke globálnímu růstu HDP. Pokud by se dostala do problémů, pocítí to celý svět. Redaktoři Financial Times procestovali tři čínská města, kde sbírali poznatky o tamní ekonomice, a představili tři scénáře, které Říši středu dost možná čekají.

Scénář první – Nová ekonomika, prudký nárůst spotřeby

Dálnice vedoucí do přístavu ve městě Čhchen Jing je lemovaná novými domy, z nichž řada není dokončená a většina ani prodaná či obsazená. S místními hotely a kongresovými centry představují připomínku, že tradičním tahounem čínské ekonomiky jsou investice do nemovitostí a energeticky náročného průmyslu.

V Číně má vyrůst stamilionové město

sinfin.digital