Nejbohatší lidé v Evropě? Patří mezi ně král výtahů i zakladatelé indické automobilky

Michal Tomeš

Zatímco v České republice se kvůli totalitní minulosti na prvních příčkách žebříčků nejbohatší lidí umisťují podnikatelé, kteří své jmění získali ani ne za tři dekády, situace ve zbytku Evropy je odlišná. Nejbohatší lidé zde nabyli své bohatství různými způsoby, velmi rozmanité jsou také obory, ve kterých dominují. Pojďme si představit některé z nejúspěšnějších Evropanů.

Rakousko – Dietrich Mateschitz, Red Bull

Začněme u našich jižních sousedů, v Rakousku. Zde je nejbohatší osobou Dietrich Mateschitz, magazín Forbes jeho bohatství odhaduje na 15,8 miliardy dolarů. Mateschitz se narodil do rodiny s chorvatskými kořeny před dvaasedmdesáti lety. Vysokou školu studoval deset let, po jejím absolvování nastoupil do korporace Unilever. Jeho život se změnil po návštěvě Thajska, kde poprvé ochutnal nápoj Krating Daeng. Ten mu tolik uhranul, že se s autory receptury dohodl na jeho prodeji v Evropě.

Založil tak firmu Red Bull, ve které získali thajští společníci 51 procent akcií, zbytek dostal Mateschitz. I přes prvotní neúspěch se Mateshitzovi podařilo také díky výborné marketingové kampani dostat k zákazníkům. Pravděpodobně nejznámějším heslem kampaně je „Red Bull vám dává křídla,“ ta však sám Mateschitz nepotřebuje. Je totiž vlastníkem pilotní licence a dvou letadel – Dassaultu Falcon 900 a Piperu Super Cub.

sinfin.digital