Nejúspěšnější youtuber dostal kvůli nacistickým vtipům vyhazov. PewDiePie přišel o smlouvu s Disney

Info.cz

sta

Sedmadvacetiletý PewDiePie ze Švédska patří mezi nejoblíbenější youtubery. Jeho herní videa sleduje 53 milionů předplatitelů. Podle časopisu Forbes si tak mladík přišel jen loni na 15 milionů dolarů, a vydělává tak v oboru vůbec nejvíce. Hodně mu přinesla dohoda s multikanálovou sítí Marker Studios z koncernu Disney. Jenže teď má Felix Kjellberg, jak se internetová hvězda jmenuje, po smlouvě, zjistil Business Insider. Zavařil si výroky hanobícími Židy.

„Ačkoli Felix vynikl tím, že je provokativní a neuctivý, v tomto případě zašel příliš daleko a výsledná videa jsou nevhodná,“ řekl mluvčí Marker Studios pro Business Insider. Společnost se tak rozhodla s Kjellbergem rozvázat spolupráci.

Youtuber zveřejnil na svém videokanálu od srpna celkem devět videí s protižidovskými vtipy nebo nacistickými dvojsmysly. Videem z poloviny ledna, kde figurují dva muži s nápisem „Smrt všem Židům“, pak Kjellberg vyloženě přestřelil. Později vysvětloval, že šlo jen o vtip. Video bylo podle The Wall Street Journal nakonec staženo, ještě předtím z něj YouTube stáhl reklamu.

sinfin.digital