Nenasytné americké banky? Jejich zisk je skoro jako celoroční příjmy Česka

ČTK

Souhrnný zisk amerických bank byl za třetí čtvtletí o 13 procent vyšší než loni touto dobou. Přišly si v přepočtu na jeden bilion a 160 miliard korun. Jen pro srovnání: Česko v rozpočtu pro celý příští rok počítá s přijmy jen o necelých sto miliard vyššími. 

Hluboká krize je roky zapomenuta, americkým bankám se daří a zisky rostou úměrně tomu. Podle Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC) počet bank, které se potýkají s problémy, během čtvrtletí klesl o 15 a dosáhl 132. To představuje nejnižší úroveň za více než sedm let.

Banky těžily z rostoucího objemu úvěrů, který vedl k výraznému růstu čistých úrokových příjmů. Meziroční nárůst zisku podle FDIC zaznamenalo více než 60 procent z 5980 sledovaných finančních společností. Podíl bank, kterým se nepodařilo vykázat zisk, činil jen 4,6 procenta. To představuje nejnižší úroveň od roku 1997.

Ve Spojených státech zatím v letošním roce zkrachovalo pouze pět bank. V loňském roce počet bankrotů v americkém bankovním sektoru klesl na osm z předloňských 18 případů.

Počet bankrotů mezi bankami se postupně snižuje od roku 2010, kdy v důsledku finanční krize v USA skončilo 157 bank. Agentura AP v této souvislosti upozornila, že pokud americká ekonomika vykazuje solidní růst, krachuje v USA pouze čtyři až pět bank ročně.

sinfin.digital