O levné půjčky na bydlení Češi nepřijdou. ČNB nechala úrokové sazby na rekordně nízké úrovni

ČTK

ekb

První jednání bankovní rady po ukončení devizových intervencí přineslo českým domácnostem dobré zprávy. Rada se dnes rozhodla nechat úrokové sazby beze změny na rekordně nízké úrovni, a základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,05 procenta. Češi se tak mohou i dál mohou těšit z levnějších půjček na bydlení, které přineslo snížení sazeb na minima v listopadu 2012.

Dnešní jednání rady bylo prvním měnovým po ukončení devizových intervencí 6. dubna. Ty centrální banka zahájila v listopadu 2013 kvůli obavě z deflace s cílem držet kurz koruny nad hranicí 27 korun za euro. V posledních dnech se koruna obchodovala kolem 26,90 Kč/EUR, ve středu posílila na 26,78 Kč/EUR.

Zvyšování sazeb ekonomové očekávají nejdříve ve druhé polovině roku, spíše ale na přelomu letošního a příštího roku. Kroky ČNB budou podle nich záviset na vývoji kurzu koruny. Pokud měna neposílí, zvyšování sazeb může zahájit ČNB dříve.

Silnější koruna měla podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela centrální bance pomoci tlumit inflační tlaky v ekonomice. „To se zatím neděje, a tak bude muset centrální banka brzy sáhnout k dalším opatřením. Jejím hlavním nástrojem jsou nyní úrokové sazby. Očekáváme, že k prvnímu zvýšení sazeb po více než devíti letech dojde ještě letos ke konci roku. Jestli koruna nezačne posilovat, ke zvýšení sazeb by dokonce mohlo dojít již v srpnu,“ uvedl.

sinfin.digital