Obchodníci zažili dosud nejlepší víkend v roce. Češi utráceli víc než loni

ČTK

Češi v obchodech o zlaté adventní neděli utratili o desítky procent více peněz ve srovnání s minulým víkendem. Nárůst obchodníci zaznamenali i proti loňsku. Lidé už nekupovali jen dárky, ale i potraviny na štědrovečerní večeři, vyplývá z ankety ČTK mezi tuzemskými obchodníky. Pod stromeček se kupuje vedle oblečení a hraček hlavně elektronika, tedy mobilní telefony, notebooky či herní konzole.

"Prodeje o tomto víkendu výrazně překonaly ten předchozí. Ve srovnání s běžným víkendem v roce jsou tržby vyšší o několik desítek procent. V některých kategoriích jde až o 70procentní nárůsty," řekla ČTK mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Proti předchozím adventním víkendům se změnil obsah nákupních košíků. Zákazníci nekupují jenom dárky, ale zvýšené prodeje jsou patrné především u potravin na sváteční tabuli, a sice ryb, sýrů, masa, alkoholu nebo exotických plodů a sušeného ovoce. Několikanásobně rostou prodeje vinných klobás a ručně pletených vánoček a věnců a cukroví, které si zákazníci objednávají také na váhu. Zájem je o různé druhy alkoholu, lidé proti loňskému roku více investují do dárkových balení prémiových rumů a bylinných likérů, dodala Hobíková.

Podívejte se na 10 mimořádných fotografií ze života Václava Havla

sinfin.digital