Pivovarům klesl odbyt čepovaného piva. Lidé kvůli protikuřáckému zákonu raději pijí doma

ČTK

luš

Půl roku po zákazu kouření v restauracích hlásí pivovary úbytek prodejů čepovaného piva. V září mělo jít oproti loňsku o pokles o 24 procent, spotřeba se tak podle Českého svazu pivovarů a sladoven přesouvá do domácností. Říjnové údaje nemá svaz zatím k dispozici. Podle české pobočky distributora cigaret Japan Tobacco International je na hodnocení prodejů cigaret ještě brzy. Svaz pivovarů hovoří o dopadech nejen protikuřáckého zákona, ale i zavedení elektronické evidence tržeb (EET) a kontrolního hlášení DPH. Některé restaurace podle něj zavírají, přesné údaje o zavřených restauracích nebo naopak nově otevřených však nemá. Restauratéři čekají na novelu zákona.

„Chtěli bychom upozornit na negativní dopady přehnané regulace, která má dopad nejen na živnostníky v restauračních zařízeních, ale i na výsledky českého pivovarnictví. Řada z nich, zejména tě malých, kterých je v Čechách více než 40 000, prožívá velmi náročné období. Zavedení nových zákonných povinností se jich týká existenčně,„ řekl ČTK předseda pivovarského svazu František Šámal. Místo setkávání se s přáteli nad čepovaným pivem se tak spotřeba podle něj přesouvá do domácností.

„Očekáváme, že spotřeba piva v pohostinských zařízeních bude koncem roku negativně ovlivněna panujícím špatným počasím, se kterým dojde k dalšímu dramatickému odlivu lidí z hospod a restaurací a tím i k meziročnímu poklesu celkového výstavu piva," dodal Šámal. Loni stoupla pivovarská výroba na rekordních 20,5 milionu hektolitrů piva a nealka.

Podobně se k problematice staví i obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz, podle kterého teplé léto dopady zákazu kouření oddálilo. „Rozhodně se ukazuje, že lépe situaci zvládají provozovny s venkovním posezením, které se nachází ve městech a ty, které nabízejí teplé jídlo. Prazdroj samozřejmě hospodským nabízel pomoc ještě před vstupem nových zákonů v platnost a pomáhal jim se zařízením zahrádek nebo instalací teplometů,“ řekl ČTK Mráz. Podle něj ale například o teplomety nebyl tak velký zájem, jak pivovar očekával.

sinfin.digital