Pražský dopravní podnik letos investuje 6,6 miliardy. Několik stanic metra čeká rekonstrukce

ČTK

pjn

Pražský dopravní podnik (DPP) letos investuje do MHD 6,6 miliardy korun, tedy zhruba stejně jako v minulých letech. Novinářům to řekli primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD) a zástupci DPP. Peníze budou investovány v rámci 481 projektů do obnovy vozového parku, opravy stanic metra, bezpečnosti v metru nebo opravy tramvajových tratí. 

DPP investuje vyhrazené peníze do 305 už započatých projektů, dalších 176 zahájí letos. Výše investic se pak skládá z 4,5 miliardy z odpisů, zbytek tvoří takzvaný přiměřený zisk, tedy finance, které dostává DPP od města.

"Největší sumy jdou do obnovy vozového parku," řekl investiční ředitel DPP Jan Blecha. Podnik letos a v příštím roce například odebere od Škody Transportation 54 tramvajích Škoda 15T ForCity z celkového počtu 250 nasmlouvaných kusů. V rámci autobusové dopravy má podnik vypsány tendry na tři vlny dodávek nových vozů. "Dokončuje se soutěž na první dvě. Rád bych, aby se v budoucnu obnova zrychlila a ze současného průměrného stáří devět let jsme se dostali na ideální úroveň 7,5 roku stáří autobusů," řekl Dolínek.

Spor o hidžáb. Studentka s žalobou na střední školu neuspěla

sinfin.digital