Průměrná sazba hypoték v lednu stoupla na 2,28 procenta, růst se očekává i v únoru

ČTK

sto

Průměrná úroková sazba hypoték letos v lednu stoupla na 2,28 procenta z prosincových 2,19 procenta. V prosinci 2016 byla sazba na minimu 1,77 procenta. Tehdy začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb. Loni začala zdvihat sazby také Česká národní banka. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu.

V lednu bylo sjednáno 7783 hypoték, což je o 1568 smluv méně než o měsíc dříve. Leden ale většinou bývá jedním z nejslabších měsíců roku. „Letošní leden se nikterak nevymykal běžnému vývoji počátku roku. S počátkem roku je počet sjednaných úvěrů obvykle nižší, protože sjednání smluv následuje poptávku po úvěrech s určitým zpožděním. Projevuje se tak absence poptávky během prosincových svátků,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Objemy v lednu také zaznamenaly pokles. V prvním měsíci 2018 byly sjednány hypotéky za 16,5 miliardy korun, což je nejméně od července 2017. Meziměsíční pokles činí 3,6 miliardy korun.

Nárůst průměrné úrokové sazby byl proti prosinci více než dvojnásobný, upozornil analytik společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák. Pokles objemů i počtů poskytnutých úvěrů podle něj není velkým překvapením, v meziročním srovnání je tomu tak vždy. Mezi bankami je neustále silný konkurenční boj, a je tak stále možné získat sazbu kolem dvou procent s pětiletou fixací, podotkl.

Ze statistik ČNB o úvěrech na bydlení vyplývá, že se za loňský rok rychleji navýšil objem refinancovaných úvěrů než nových úvěrů na bydlení. Rychlost růstu objemu refinancovaných úvěrů v zásadě odpovídá vývoji z posledních let, zpomalil však růst objemu nových úvěrů. Vzhledem k objemu nesplacených zůstatků úvěrů na bydlení na trhu, poklesu počtu nových úvěrů a skutečnosti, že více než dvě třetiny klientů stále zůstávají při změně fixace věrných svému původnímu poskytovateli úvěru, lze předpokládat, že v letošním roce bude boj o refinancování opět silný, dodal Rajdl.

sinfin.digital