Průmysl v květnu rostl nejrychleji za šest let. Táhnou ho automobilky

ČTK

ekb

Průmyslová výroba v květnu opět nabrala dech a po dubnovém poklesu vzrostla meziročně o 8,1 procenta. Letošní květen byl přitom o jeden pracovní den kratší než loňský a analytici počítali s tím, že bude růst výrazně nižší. Dařilo se hlavně výrobě aut, která poskočila o 14,2 procenta. Naproti tomu výroba elektřiny klesla o 2,8 procenta. Dařilo se i stavebnictví, které zrychlilo růst na 4,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. 

Podle údajů ČSÚ se průmyslová výroba proti dubnu zvýšila o 3,3 procenta. Za předchozí dubnový pokles o 2,5 procenta mohl kalendář – letošní duben měl o tři dny méně než loňský. Analytici počítali, že v květnu zase průmysl ožije a vzroste. Růst ale odhadovali mezi třemi až čtyřmi procenty.

Květnová data z průmyslu potvrzující dominantní postavení průmyslové výroby v rychle rostoucí české ekonomice," uvedl k „překvapivě silnému růstu“ průmyslu ekonom skupiny Roklen Michal Šoltés. Dosavadní automobilová výroba v Česku navíc podle něj naznačuje, že loňská rekordní produkce může být letos překonána. Za leden až květen podle statistiků průmyslová výroba vzrostla o 5,6 procenta.

Mít auto je hloupost. Většina jen zabírá místo, lidi je vymění za taxíky, říká Ondřej Krátký

sinfin.digital