Průšvih kolem CEFC je zase o trochu větší: Obří nákup Rosněfti je pozastavený, Číňané se před Rusy schovávají

ČTK

lup

Čínský konglomerát CEFC zaplatil první tranši za koupi podílu v ruské ropné firmě Rosněfť ještě předtím, než policie zadržela jeho šéfa a poradce českého prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-minga. Následně CEFC přerušila veškerou komunikaci. Obří a velmi sledovaný obchod za 9,1 miliardy dolarů (zhruba 188 miliard Kč) je pozastaven, řekly agentuře Reuters tři informované zdroje.

Zdroje neuvádějí, kolik peněz bylo zaplaceno. Podle jednoho z nich ale sám fakt, že část peněz přešla z ruky do ruky, ztěžuje oběma stranám možnost se z obchodu vyvázat.

Na jednu z největších čínských investic v Rusku se nahlíží jako na posílení vztahů mezi největším světovým vývozcem a největším spotřebitelem ropy na světě. Zároveň je budoucnost tohoto obchodu lakmusovým papírkem připravenosti vlády čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zasahovat do riskantních finančních transakcí velkých čínských konglomerátů.

Jie Ťien-minga vyšetřují podle agentury Reuters čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality. Z čela firmy odejde.

Číňané si z Česka udělali za asistence Hradu hřiště. Akvizice CEFC teď nerušeně znárodňují

sinfin.digital