S Liglassem jsme udělali chybu, přiznává kyrgyzský premiér. Potvrdil, že smlouva končí

Info.cz

ziz

V jednání se společností Liglass jsme chybovali, přiznal dnes kyrgyzský premiér Sapar Isakov. Kyrgyzský státní výbor pro energetiku dnes zároveň potvrdil, že kontrakt s Liglass Trading bude jednostranně ukončen. Orgán také popsal, jak budou vypadat konkrétní kroky. Vláda by měla nejprve vydat vyhlášku o ukončení dohody. Následně bude určeno, který orgán informuje českou stranu. Pravděpodobně se bude jednat o státní výbor pro energetiku. Informoval o tom dnes kyrgyzský zpravodajský portál 24.kg.

Média středoasijské země uvádí, že kyrgyzská strana nemusí čekat na odpověď od Liglass Trading. Kontrakt je zrušen jednostranně. Dodávají, že Kyrgyzstán nemá české firmě vrace finanční jistinu ve výši 1,2 milionu dolarů. Právě kolem této částky se přitom točí aktuální vyjádření české firmy, za níž u kyrgyzské strany lobboval prezident Miloš Zeman i kancléř Vratislav Mynář. 

„Dlouho jsme čekali, jestli společnost splní své závazky. Ujistili jsme se, že je nesplnila, a proto dnes dokončujeme proces odstoupení od smlouvy," řekl Isakov. „Ano, v případě jednání s Liglass Trading naše vláda pochybila. Budeme se ale snažit, abychom podobné projekty v budoucnu dokončili," citoval Isakova portál 24.kg. 

sinfin.digital