S politiky jsem vyjít uměl, ale nikdy jsme nepotřebovali dotace, říká odcházející šéf Budvaru Boček

Robert Břešťan

Zatímco některé značky českého piva a velké tuzemské pivovary už stihly změnit svého majitele hned několikrát – naposledy Plzeňský prazdroj – jiné na prodej nejsou a asi ani nebudou. To je případ Budvaru, jediného českého národního podniku. 

Déle než čtvrt století stál v čele Budvaru ředitel Jiří Boček. Rezignoval vloni ze zdravotních důvodů. Nyní se čeká až ministr zemědělství Marian Jurečka oznámí jméno jeho nástupce. Boček v rozhovoru se serverem Hlídacípes.org, s nímž Info.cz spolupracuje, mluví mimo jiné o tom, že s politiky vyjít uměl.

Kolikrát jste se za těch 26 let v čele Budvaru cítil jako filmový správce z filmu Postřižiny, jehož peskuje správní rada: „Musíte se víc snažit pane správce.“?

To víte, že jsem tu větu slyšel mnohokrát. Češi ten film milují a dialogy či monology z toho filmu slyšíte často. Důležité je, aby měl pivovar svou vizi a cestu, jak se k ní dostane a neměl strategii ze dne na den podle každodenních událostí. To byla moje filosofie při řízení pivovaru a té jsem se držel.

Nakolik byla pro tuhle funkci důležitá schopnost vyjít s politiky? Přeci jen ředitel je jmenovaná funkce, rozhoduje ministerstvo zemědělství...

Vždy jsem to bral profesionálně. Ministerstvo zemědělství je náš zakladatel, provádí kontrolní činnost, plní roli valné hromady, předkládáte mu své plány a strategické záměry. To fungovalo a funguje standardně jako u každé jiné společnosti. Pivo navíc není citlivá komodita. To bylo vidět na tom, že když začaly ruské sankce, piva se to nedotklo. A protože ten obchod je poměrně liberální, od ministerstva jsme nepotřebovali žádné dotace, finanční podporu, byl to vždy klasický vztah majitel versus management.

Vy ten fakt, že jste od státu ani od Evropské unie nepotřebovali a nebrali dotace zmiňujete poměrně rád a často...

Spousta lidí si totiž mylně představuje, že státní podnik je nějak navázaný na státní rozpočet a vysává z něj peníze. To není pravda. Snažím se vysvětlovat, že to funguje jako standardní komerční podnik.

Spíš jsem myslel, jestli to není tím, že dotace jako takové vnímáte jako nějaké zlo, jako něco, co křiví trh?

Musí se to brát selektivně. Sice se říká, že dotace jsou špatné, ale přitom je leckdo přijímá přímou, nepřímou či skrytou formou, protože všichni soutěží o obchodní příležitost. Paušálně dotace odsuzovat nechci. Některé smysl mají, jiné jsou nesmyslné.

Budvar naopak peníze do státního rozpočtu odváděl. Za poslední roky to bylo 1,3 miliardy.

On Budvar do rozpočtu na daních či sociálním a zdravotním pojištění za zaměstnance ročně odváděl 400 milionů korun. To na firmu se 670 zaměstnanci není málo. A k tomu jsme z nerozděleného zisku, který se nakumuloval za poslední dobu, odvedli 1,3 miliardy. I to je poměrně hodně. Hodnota, kterou český stát získal na zaměstnance, je nějakých sedm milionů korun, kolik takových firem v České republice je? Na druhé straně, když si stát odvede do rozpočtu peníze z nerozděleného zisku svého pivovaru, je to naprosto legitimní krok. Legislativní úpravu, která to umožnila, připravila až Nečasova vláda, ale nedožila se toho pozitiva. To sklízí současná vláda. Otázka je, kolik vlastník nechá firmě na vlastní rozvoj a kolik si odčerpá ze zisku.

Teď se hledá váš zástupce. Výběr se zúžil na dva. Jaké jsou klíčové požadavky na kandidáta?

V odborné rovině musí znát mechanismy rychloobrátkového zboží, pivovarnictví, musí mít znalost zahraničního obchodu, schopnost organizovat a řídit tým lidí a firmu, umět vyjednávat se zakladatelem o strategiích, o plánech, nezbytné jsou jazykové dovednosti. Ale nejen to. Odbornost se dá dohnat, charakter ne. Ředitel firmy je od toho, aby ve firmě nastavil určitou kulturu, jasné pravomoci a procesy a měl by fungovat tak, aby kolektiv táhl za jeden provaz. To je největší umění. Když tohle zvládne, řediteluje se mu snáze.

Vesnické zábavy a pivo na kopané bez EET? Finanční správa chystá úlevu pro venkovské spolky

sinfin.digital