Šéf Vítkovic: Chtějí nás koupit Číňané

Info.cz

Čínští investoři si v Česku vyhlídli další společnost. Podle informací Hospodářských novin chtějí vstoupit do jedné z největší strojírenských společností v zemi – ostravských Vítkovic miliardáře Jana Světlíka. 

Vítkovice v tuto chvíli zaměstnávají na 6,5 tisíce lidí. Hned tři jejich dceřinné společnosti se ale nacházejí na pokraji úpadku, což by mohlo situaci čínským investorům zkomplikovat. 

Zájem čínské strany potvrdil Hospodářským listům generální ředitel Vítkovic Libor Witassek, který společnost vedee od letošního července. „Vstup do skupiny nám nyní nezávisle na sobě nabízejí tři čínské společnosti. Máme zájemce i z Polska, ale jsou za ním americké peníze," říká Witassek.

V jaké fázi se nachází jednání, ale nekomentoval. „Tohle je věc akcionářů. Jako ředitel mohu firmu jen ke vstupu investora připravit. Pan Světlík tuto možnost připouští, ale žádné rozhodnutí nepadlo. Pokud si s případnými investory plácne, tak to může proběhnout třeba zítra," podotýká.

Zhruba 10 procent firmy vlastní v současné době skupina KKCG jednoho z nejbohatších Čechů Karla Komárka. Skupina ale podle Witasska zájem nevyslovila. Jedním ze tří čínských zájemců o Vítkovice je podle HN CEFC, kterou v Česku zastupuje bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík. CEFC má při vyjednávání radit − jako v jiných případech − společnost Deloitte. Tak tomu bylo i u dalších tradičních českých strojíren Žďas ze Žďáru nad Sázavou, které už jsou v čínských rukou.

sinfin.digital