Selfie místo hesla. Nový způsob placení po internetu si Češi vyzkouší ještě letos

ČTK

FCZ

Společnost MasterCard plánuje v České republice ještě v letošním roce zavést autorizaci on-line plateb prostřednictvím selfie snímku tváře uživatele mobilního telefonu. V současnosti jedná s několika tuzemskými bankami o zavedení služby. V rozhovoru s ČTK to dnes na veletrhu Mobile World Congress řekl generální ředitel MasterCard ČR a Slovensko Miroslav Lukeš.

Takzvanou selfie pay už MasterCard nabízí například v Nizozemsku. "Ověřili jsme si, že to je právně možné. V současnosti jednáme s několika partnery," řekl Lukeš. V Česku již funguje autorizace plateb prostřednictvím otisku prstu v mobilním telefonu.

U své mobilní peněženky Masterpass, kterou v Česku využívá přes 100.000 lidí, firma chystá rozšířené použití. V současnosti lze jejím prostřednictvím platit například ve vybraných obchodech nebo za pohonné hmoty, v budoucnu by to měl být například nákup občerstvení nebo jídla v restauracích, platba za vstupenky, úhrada parkovného nebo nákup jízdenek na hromadnou dopravu. Součástí Masterpassu bude i možnost provedení karetních plateb mezi lidmi prostřednictvím služby MasterCard Personal payments.

Podle Lukeše je v Česku fenoménem používání bezkontaktních platebních karet, které tvoří 83 procent transakcí, což je nejvíce v Evropě. Použití mobilních telefonů k bezkontaktním platbám prostřednictvím technologie NFC by se mělo do roka rozšířit ze stávajících desítek tisíc používaných zařízení na stovky tisíc.

"Uživatelé placení prostřednictvím mobilů jsou mnohem aktivnější než u běžných platebních karet," dodal Lukeš.

sinfin.digital