Skandál v Samsungu: dědic skupiny čelí obvinění z korupce

ČTK

Předpokládaný dědic největšího jihokorejského podniku Samsung Group I Če-jong byl oficiálně označen za podezřelého v korupčním skandálu, který vedl k dočasnému sesazení jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje. Samsung čelí obvinění, že podplácel prezidentčinu důvěrnici Čche Son-sil, aby získala různé výhody.

Jednou z profitů spojení Samsungu a prezidentky Pak Kun-hje mohla být podle vyšetřovatelů podpora jihokorejské vlády pro kontroverzní fúzi společnosti Samsung C&T s firmou Cheil Industries, se kterou nesouhlasili menšinoví vlastníci. Fúzi nakonec umožnila podpora státního penzijního fondu NPS, který měl podíl v obou firmách.

Ze spojení firem Samsung C&T a Cheil Industries nejvíc těžil I Če-jong a jeho rodina, jak uvedla agentura AP. Výslech předpokládaného dědice Samsungu I Če-jonga začne 12. ledna.

I Če-jong, který je místopředsedou dceřiné společnosti Samsung Electronics, vede celý konglomerát Samsung Group od května 2014, kdy jeho otce I Kun-hia ochromil infarkt. I Če-jong je jeho jediný syn.

Minulý měsíc I Če-jong před poslanci jihokorejského parlamentu prohlásil, že bylo nevyhnutelné posílat peníze nyní vězněné prezidentčině důvěrnici Čche Son-sil. Zároveň připustil, že tyto dary byly nepatřičné. Peníze byly prý mimo jiné určeny na nákup koní pro dceru Čche Son-sil, která se věnuje jezdeckému sportu. I Če-jong tvrdí, že o tomto nevěděl.

sinfin.digital