Sklo nebo česnek. Číňané sázejí na neobvyklé komodity

Info.cz

Tok peněz podléhá v Číně přísné kontrole, kapitálové trhy tam navíc v porovnání s ostatními státy příliš nefungují. Místní ekonomika tak podle analytiků agentury Bloomberg připomíná nafukovací balónek.

Na jednom místě čínskou ekonomiku zmáčknete, na druhe praskne. Tamní politici se léta snaží korigovat odvětví, ve kterých hrozí splasknutí investiční bubliny, tím ale podle Bloombergu automaticky umožňují vznik nových. Ty teď podle čínského ekonoma Weie Yaoa postupně vyskakují v odvětví komodit.

Na nový rekord díky investorům na začátku listopadu v Číně vystoupalo uhlí, podobně si vede zinek, nikl nebo železo. Všechny hlasí nová maxima.

Kupci mají navíc stále větší zájem i o méně obvyklé komodity, jako je sklo nebo česnek. Cena jednoho kila paliček česneku vystoupala za poslední rok na trzích o 80 procent. Momentálně se drží na rekordních 14 juanech za kilo, v přepoču asi na 51 korunách.

„Česnek by mohl být jedním z cílovým trhů pro spekulanty, protože tam doteď nebyla velká změna mezi nabídkou a poptávkou, která by růst jeho hodnoty způsobila.“ Řekl agentuře Bloomberg ekonom společnosti AXA Investment Managers Aidan Yao.

Na maxima stoupá i hodnota skla. Z části za tím podle analytiků stojí klesající nabídka a vzrůstající poptávka. Roli ale ve změně cen komodit hrají i přísnější pravidla na trhu nemovitostí, která byla zavedená poté, co se čínská vláda začala obávat prasknutí hypoteční bubliny.

Současný obrázek na burzách je podle analytiků zrcadlovým odrazem toho, co se na čínských trzích dělo loni v létě. Tehdy kolaboval trh s akciemi a magnetem pro kapitál Číňanů se staly právě nemovitosti. Otázkou tedy zůstává, kam se peníze bohatých stočí, až zájem o česnek a sklo opadne.

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum. Vše o jeho vlastnostech se dočtete zde>>>

sinfin.digital