Slováci v platech Čechy téměř dohnali, karta se ale obrací

Prezentace klienta

Radši přeplácet Slováky, nebo lovit další profesionály v Česku, kde je však rekordně nízká nezaměstnanost? Nebude brzy po ukončení intervencí ČNB, a tudíž předpokládaném růstu hodnoty koruny, opět snazší lákat ambiciózní Slováky do Prahy?

Tato dilemata řeší řada manažerů a recruiterů nadnárodních firem, kteří koordinují své české a slovenské pobočky.  Kromě trhu práce mají tyto otázky ještě jednoho společného jmenovatele – vývoj kurzu koruny k euru v příštích měsících. A pokud je sledování měnových politik zároveň náplní práce mezinárodní společnosti se silnou působností v Česku a na Slovensku, pak nejpovolanější osobou na zodpovězení takových otázek musí být top manažer s takovou zkušeností. Zeptali jsme se proto Ivora Lehotana, výkonného ředitele společnosti TopForex, která poskytuje služby obchodníkům  a investorům na měnových a kapitálových trzních v osmnácti zemích světa s důrazem na střední Evropu.

Začněme tím, co snad zajímá nás všechny, bývalé „Čechoslováky“: Kdo bere víc, Slováci nebo Češi?

Na to není tak jednoduchá odpověď, jak by se mohlo zdát. Když si vezmeme celostátní statistiku průměrných mezd, tak v roce 2016 bral český zaměstnanec stále více než jeho slovenský protějšek a to přibližně o 10 %. Jinak tomu může být ve srovnání Bratislava versus Praha a ve srovnání různých konrétních profesí. Tam se pak může ukázat, že některé vysoce specializované či exponované manažerské pozice jsou lépe zaplaceny na Slovensku.

..
sinfin.digital